Nasze usługi

Home > RODO
Obsługa prawna RODO, Prawnik RODO, Kancelaria RODO Warszawa

RODO

Kancelaria RODO Warszawa – indywidualne podejście do dokumentacji RODO

W ostatnim czasie za sprawą RODO wśród przedsiębiorców wzrosła świadomość i potrzeba prawidłowej ochrony danych osobowych. Niewiele było w minionych latach aktów prawnych, które budziłyby tyle emocji i rozgłosu medialnego co RODO. Wokół poszczególnych pojęć związanych z RODO narosło jednak wiele mitów i fałszywych interpretacji. Wizja wielomilionowych kar elektryzuje przedsiębiorców i powoduje, że sięgają oni po wszelkie możliwe instrumenty, aby tych kar uniknąć – często kosztem rozwoju swojej firmy.

Prawnik RODO Warszawa – kilkadziesiąt zrealizowanych wdrożeń

RODO w swoich założeniach nie było pomyślane jako narzędzie mające na celu utrudnianie przedsiębiorcom prowadzenia działalności gospodarczej. Jak jednak pokazuje praktyka znaczące podmioty na rynku radzą sobie z nowymi regulacjami dość dobrze. Największy koszt dostosowania się do nowych przepisów ponieśli natomiast mali i średni przedsiębiorcy, dla których w związku z RODO wzrósł koszt prowadzenia działalności gospodarczej i którzy nierzadko padli ofiarami nieuczciwych praktyk związanych z nowymi zasadami ochrony danych osobowych.

Jeżeli zagadnienia z zakresu ochrony danych ciągle wydają Ci się skomplikowane i niezrozumiałe, kancelaria prawna RODO pomoże Ci odnaleźć się w tych zawiłościach. . Zależy nam, aby przekonać Cię w pierwszej kolejności, że kluczowe jest zrozumienie sensu tych regulacji, a następnie nauczenie się ich prawidłowego stosowania. Najlepsze efekty przynosi bowiem wyjaśnianie najtrudniejszych zagadnień w sposób jasny i przejrzysty. Wdrożenie RODO wymaga indywidualnego podejścia i opracowania spersonalizowanych rozwiązań właściwych dla danego przedsiębiorcy. Często nie muszą to być działania skomplikowane, złożone i kosztowne, dlatego opracowanie dokumentacji i wdrożenie rozwiązań w zakresie ochrony danych zaczynamy od poznania danej firmy, przeanalizowania jej organizacji, przedmiotu działalności i sposobu działania. Dopiero na podstawie zdobytej w ten sposób wiedzy Kancelaria RODO przygotuje plan działania i razem z Klientem przystąpi do jego realizacji.

Dlaczego my ?

Zajmowaliśmy się danymi osobowymi zanim jeszcze zaczęło obowiązywać RODO. Jako prawnik RODO posiadamy wieloletnie doświadczenie w zakresie implementacji przepisów z zakresu ochrony danych osobowych w małych, średnich i dużych firmach. Przeprowadziliśmy kilkadziesiąt wdrożeń RODO u naszych klientów – podmiotów z branży budowlanej, deweloperskiej, produkcyjnej, reklamowej, gastronomicznej, e-commerce. Zrealizowaliśmy kilkadziesiąt szkoleń z zakresu RODO. U naszych klientów prowadzimy regularne i systematyczne audyty obejmujące prawidłowe wdrożenie i stosowanie RODO. Doskonale znamy specyfikę zagadnień RODO w poszczególnych branżach. Rozwiązania, które proponujemy sprawdzają się w praktyce.

Prawnik ochrona danych osobowych (RODO), Capital Legal świadczy w szczególności następujące usługi:

  • wdrożenie RODO- przygotowywanie i opiniowanie dokumentów dotyczących ochrony danych osobowych, takich jak klauzule informacyjne, zgody na przetwarzanie danych osobowych, upoważnienia do przetwarzania danych osobowych, umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych, procedury i polityki w zakresie ochrony danych, rejestry czynności przetwarzania,
  • przeprowadzanie analizy ryzyka w zakresie ochrony danych osobowych,
  • przeprowadzanie audytów zgodności przetwarzania danych z RODO i innymi obowiązującymi przepisami,
  • sporządzanie opinii prawnych w zakresie ochrony danych osobowych, w tym dokonywanie oceny konieczności powołania inspektora ochrony danych, czy prowadzenia rejestru czynności przetwarzania,
  • udzielanie rekomendacji w zakresie realizacji zasad przetwarzania danych, zgłaszania naruszeń ochrony danych,
  • sporządzanie zgłoszeń naruszenia ochrony danych do PUODO,
  • reprezentacja w trakcie kontroli PUODO, w postępowaniu przed PUODO oraz przed sądami administracyjnymi,
  • szkolenia RODO.

Inne usługi

Zobacz również

kancelaria prawna Warszawa

Umowy

Przygotowywanie i opiniowanie umów, prowadzenie negocjacji, umowy projektowe, umowy o roboty budowlane, obsługa prawna na etapie realizacyjnym, sporządzanie regulaminów i ogólnych warunków umów.

kancelaria prawna Warszawa

Spory sądowe

Reprezentacja przed sądem, opracowywanie strategii procesowej, sporządzanie pozwów i środków zaskarżenia, pozwy przeciwko członkom zarządu (art. 299 ksh), negocjowanie ugód, spory korporacyjne, budowlane i in.

kancelaria prawna Warszawa

Zamówienia publiczne

Obsługa prawna wykonawców i zamawiających, sporządzanie odwołań do KIO, opiniowanie siwz, reprezentacja wykonawców w sporach z zamawiającymi, reprezentacja przystępujących przed KIO.

Strona www.capitallegal.pl używa plików cookies w celach określonych w Polityce plików cookies ,w szczególności w celu zapewnienia prawidłowego działania i dostosowania wyglądu strony do indywidualnych preferencji użytkowników. Naciśnij „Akceptuję”, jeżeli zgadasz się na użycie plików cookies do celów opisanych w Polityce plików cookies . Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie plików cookies należy je wyłączyć w ustawieniach Twojej przeglądarki. Wyłączenie plików cookies może jednak spowodować trudności w korzystaniu ze strony.
AKCEPTUJĘ